NEGROAMARO SALENTO IGT - I Classici - Mottura 2020
Červené víno, suché.
Objem alkoholu: 13 %
Odrůda: 100 % Negroamaro
Název odrůdy vychází z latinského a starořeckého výrazu "niuru maru" a vyjadřuje charakteristickou černou barvu bobulí hroznu
a jemně nahořklou typickou chuť, kterou má víno vyrobené z Negroamara. Réva je velmi rozšířená v Apulii, zejména v provinciích
města Lecce, Brindisi a Taranto. Původ této odrůdy je velmi starý. Zdá se, že Negroamaro bylo do oblasti Salenta dovezeno Řeky
před více než 2000 lety. Hrozny obvykle dozrávají na přelomu měsíce září a října. Nejvíce odrůdě svědčí vápenato-jílovitá půda
a teplé a suché klima. Často se vyskytuje v cuvée s odrůdou Malvasia Nera, ale je vynikající i jako samostatné odrůdové víno.
Vinařství: Mottura
Země původu: Itálie
Vinařská oblast: Apulie. V oblasti, ve které jsou vysázené vinice, jsou mírné zimy. Jaro a léto je suché.
Typologie půdy: Vápenatá a jílovitá půda.
Výnosnost na 1 ha: 90 t
Vinifikace: Sběr hroznů probíhá ručně v době, kdy hrozny dosáhnout optimální zralosti. Hrozny jsou před zpracováním důkladně
tříděny. Macerace (nakvašování na hroznech) probíhá tradičním způsobem po dobu 10-12 dní. Mošt fermentuje při kontrolované
teplotě. Víno zraje 6 měsíců v barikových sudech z francouzského dubu a po nalahvování ještě 2-3 měsíce v láhvi.
Charakteristické znaky: Výrazná rubínová barva. Široký, éterický buket s tóny červeného zralého ovoce, pepře, tabáku
a zelené slupky ořechu. Na patře je harmonické, sametové a krásně plné.
Gastronomie: Doprovodí červené maso, pečeně, zvěřinu a vyzrálé sýry.
Alergeny: obsahuje siřičitany.
Ideální teplota k podávání: 18° C


Typ vína: Červené víno, suché.
Obsah alkoholu: 13%
Odrůda vína: 100% Negroamaro
Název odrůdy vyjadřuje charakteristickou,
téměř černou barvu bobulí a jemně
nahořklou typickou chuť, kterou má víno
vyrobené z Negroamara.
Země: Itálie
Vinařský region: Apulie
Vinařství: Mottura
Způsob výroby: Sběr hroznů probíhá
ručně. Hrozny jsou před zpracováním
důkladně tříděny.
Zrání: Víno zraje 6 měsíců v barikových
sudech a poté ještě 2-3 měsíce v láhvi.
Barva: Tmavá rubínová barva.
Aroma: Buket je široký, éterický s tóny
červeného zralého ovoce, pepře,
ušlechtilého tabáku a zelené slupky ořechu.
Chuť: Na patře je harmonické, sametové
a krásně plné.
Snoubení s pokrmy: Doprovodí červené
pečené maso, zvěřinu a vyzrálé sýry.
Ideální teplota k servisu: 16 – 18 °C




